Antal Timi veri ByeAlexet, de az igazi menő a Republic

Erdélyi magyar középiskolások zenehallgatási szokásai

Papp Levente

Ha megkérdezzük a középiskolásokat, mi a kedvenc szabadidős tevékenységük, nagy részük biztos azonnal rávágja, hogy a zenehallgatás. Épp ezért, az Életmód, értékrend és szervezeti részvétel a középiskolások körében című közvélemény-kutatásunkban jelentős szerepet kapott ez a téma is. Fontosnak tartottuk megtudni, hallgatnak-e magyar nyelvű zenét a megkérdezett fiatalok, illetve melyek a kedvenc előadóik. Az egyre változó, digitalizált világban az elmúlt években jelentősen változtak a zenehallgatási szokások is. Ennek kapcsán érdekelt bennünket, hogy milyen módon hallgatnak zenét a XI-XII. osztályos fiatalok, a CD-lejátszó vagy inkább a laptop a népszerűbb, és hallgtnak-e még egyáltaln rádión is zenét.


Zenei preferenciák, rádióhallgatási szokások


Eredményeink alapján a XI-XII. osztályos fiatalok több mint nyolcvan százaléka hallgat magyar nyelvű zenét. Bár inkább a városon lakók mondták, hogy nem hallgatnak magyar zenét, a magyar zenét nem hallgatók és az állandó lakhely típusa között nincs szignifikáns kapcsolat. A kedvenc magyar előadók toplistáját a Republic és az Edda vezeti (1. ábra), ami azért is meglepő, mivel az említett zenekarok nem feltétlenül tartoznak a mai fiatal generációhoz. E két együttes népszerűségében valószínűleg befolyásoló tényező, hogy ezek a szülők zenei kedvencei is.
1. ábra. Legnépszerűbb magyar előadók (említések száma)


A populáris klasszikus rockzene (Republic, Edda), illetve a populáris metál kategóriába sorolható Tankcsapdát, a mai korok népszerű előadói követik a népszerűségi listán. Az elmúlt egy-másfél év legnépszerűbb magyar előadója Majka, aki nem véletlenül a megkérdezettek szerint a negyedik legkedveltebb előadó. A Hooligans együttes évek óta a csúcson van, viszont az Antal Timi népszerűségéhez az erdélyi származása mellett jelentősen hozzájárult, hogy Magyarország legnézettebb tehetségkutatójában, az X-Faktorban tűnt fel, talán még egy éve sem. Népszerű tehetségkutatósokkal egyébként tele van a toplista: Tóth Gabi, Caramel, Vastag Csaba és az ugyancsak erdélyi Baricz Gergő is a kedvencek között van. Meglepő, hogy a sokat mediatizált ByeAlexet alig öt válaszoló nevezte kedvencének, igaz, ő csupán az év elején tűnt fel a popzenei piacon. Jelentős helyet foglalnak  a mulatós kategóriába sorolható előadók is, jelen esetben Jolly és a Románcokra, valamint Nótár Mary-ra gondolunk.


A kutatásunkban megkérdezettek több mint kilencven százaléka válaszolta azt, hogy szokott külföldi zenét hallgatni. Arra, hogy miért népszerűbb a külföldi zene, választ kaphatunk például abból a tényből, hogy a megkérdezettek több mint fele román nyelvű, országos, TOP 40 stílusú (aktuális, divatos, többnyire nemzetközi zene) rádiót hallgat. Illetve az is hozzájárul ehhez a tényhez, hogy a fiatalok által előnyben részesített helyi kereskedelmi rádiók is jóval több nemzetközi slágert játszanak, mint a kevésbé preferált közszolgálati rádiók. Visszatérve a kedvenc külföldi előadókhoz, a tízes toplistában csak egy olyan előadó szerepel (Bon Jovi), aki nem a manapság mediatizált, úgymond mainstream zenei vonalat képviseli. Semmi meglepetés nincs abban, hogy a legnépszerűbb külföldi előadó Rihanna, őt sorban követi Pittbull, Eminem és Pink. A Top 10-ben helyet kaptak a népszerű lemezlovasok is, mint David Guetta, Avicii, vagy Tiesto.
2. ábra. A legnépszerűbb külföldi előadók (említések száma)

A zenei preferenciák összegzéseként elmondhatjuk, hogy míg a kedvenc magyarok között ott találhatjuk a klasszikusokat is, amelyeket valószínű a szülőknek köszönhetően szerettek meg a fiatalok, a külföldi zenei preferenciákat egyértelműen a mainstream-média befolyásolja.

Zenehallgatási szokások


Kutatásunkból kiderül, hogy a megkérdezettek közel háromnegyede (72,2 százalék) számítógépen/laptopon hallgat naponta zenét, dominálva ezzel a zenehallgatási szokásokat. Meglepően alacsony mindössze 5,3 százalék azoknak az aránya, akik hagyományos CD-lejátszón hallgatnak naponta zenét. Gondolom, senkit sem lep meg, hogy a fiatalok előnyben részesítik zenehallgatás terén a hordozható lejátszókat (MP3 lejátszó, iPOD, táblagép, mobiltelefon), illetve érezhető a zenetévék dominanciája is ezen a téren. A rádióhallgatás terén a hagyományos rádiókészülékeknek még mindig nagy a jelentősége, a fiatalok 20,4 százaléka naponta ilyen módon hallgat rádiót, az online rádiózás ennél valamivel ritkább, a válaszadók közel 16 százaléka hallgat naponta online rádióadást.

3. ábra. A zenehallgatás módja (százalékban)
A fiatalok tübbsége tehát kihasználja a modern technikai vívmányokat a zenehallgatás területén is, háttérbe szorítva ezzel a már-már klasszikusnak számító zenehallgatási szokásokat. 




A program része az "Életmód, értékrend és iskolai siker társadalmi meghatározottsága. Település- és regionális fejlesztési szakértő képzés" tehetségfeljesztő KMEI programsorozatnak.

Népszerű bejegyzések