Hogyan alakult a foglalkoztatottság, a jövedelem és a munkanélküliség a járvány alatt Romániában?

Az alkalmazottak száma Romániában 2020 októberében jelentős csökkenést mutatott az előző évhez képest, az Erdélystat legújabb elemzése szerint. Foglalkoztatottság tekintetében, a mezőgazdaság kivételével, más ágazatokban csökkenés volt megfigyelhető, a legjelentősebb visszaesés a szolgáltatóipart érintette. Az adatok értelmezéséhez fontos megjegyezni, hogy a szolgáltatási ágazatokban dolgozók úgy vesztették el a munkájukat, hogy munkaadójuk állami kompenzáció fejében alkalmazotti jogviszonyukat megtartotta. Ebből adódóan ők a statisztikában alkalmazottként szerepelnek. 

2020 októberében Romániában az egy főre eső nettó átlagkereset az előző év azonos időszakához képest nem csökkent, hanem 7,3%-os növekedést mutatott. Az országos 3343 lejes nettó átlagkeresethez képest Erdélyben 3113 lejt vittek haza átlagosan a keresők, amely 8,2%-al több az egy évvel korábbihoz képest. E lemaradás az országos átlaghoz képest a kimagasló bukaresti nettó bérekkel magyarázható, amely az országos átlagot is felviszi. Az egyes ágazatok között jelentős fizetésbeli különbségek mutatkoznak, a legmagasabb fizetések a szolgáltatóiparban (3220 lej), a legalacsonyabbak pedig a mezőgazdaságban (2657 lej) voltak. Több mint szépséghibája e jövedelmekkel kapcsolatos számításoknak, hogy az ideiglenesen fizetés nélküli szabadságra kényszerült személyek nem kerültek bele. Erdély régiói közül a nettó átlagkereset Közép-Erdélyben a legmagasabb, 3679 lej, amely mögött elsősorban Kolozs megye kiemelkedő keresetei állnak. Partiumban 2749 lej, Székelyföldön pedig 2615 lej volt az októberi nettó átlagkereset. 

2020 októberében Romániában a regisztrált munkanélküliek száma 285,7 ezer főt tett ki, amely 10,4%-kal nagyobb a tavalyi év azonos időszakához képest. Ugyanakkor, az alkalmazottak száma nagyobb mértékben csökkent, mint amennyivel a munkanélkülieké nőtt. Ennek oka az lehet, hogy a járvány időszakában a munkájukat hivatalosan is elveszítők jelentős része még nem jelentkezett be a munkanélküli-ellátórendszerbe. A szóban forgó egy év alatt Erdély minden régiójában nőtt a regisztrált munkanélküliek száma, Közép-Erdélyben 13,5%-kal, Székelyföldön 32%-kal, Partiumban 46,5%-kal. Mindemellett, a járvány munkaerőpiaci vesztesei nemek tekintetében elsősorban a nők: míg a férfiak esetében a regisztrált munkanélküliek aránya 18,6%-al nőtt, e növekedés nők körében  33,3%. A munkanélküliségi ráta országos átlaga 3,3%-ot mutatott. Erdélyben kisebb ez az érték, azonban más régiókhoz képest itt nagyobb volt a növekedés mértéke. Következtetésképp, ahogy az várható volt, a járvány időszakában csökkenő foglalkoztatottság és növekvő munkanélküliség volt megfigyelhető, annak ellenére is, hogy a statisztikák több esetben a valóságnál kedvezőbb képet mutatnak. 

Szerző: Kolumbán Katalin

Településfejlesztésben alkalmazott szociológia MA I. év

Népszerű bejegyzések