Csak családról ne

Részlet Kis Anna Csak családról ne c. filmjéből
Részlet Kis Anna Csak családról ne c. filmjéből
„Gyerekszobám nem volt, nem hogy gyerekkorom (…), azt se tudom mi az, (…) de nem hagyott bennem nyomot (…), majd az én gyerekemnek nem ilyen lesz. Neki meglesz mindene, ami nekem nem volt (…) foglalkozni fogok vele, odafigyelek rá, törődök vele, szeretem, nem fogok veszekedni előtte az apjával, nem fog a csávom szétütni a gyerek előtt, meg amúgy sem, remélem” – hangzik el Kis Anna által rendezett Csak családról ne című dokumentumfilmben. 
                                                                              
A film végig követi egy magyarországi dél-alföldi szakképző iskola több hétig tartó önismereti képzését, amellyel az iskola hátrányos és nehéz sorsú diákjainak próbálnak segíteni. Azonban nem csak a diákoknak, hanem az iskola tanárainak is nap mint nap szembe kell nézniük a saját életük nehézségeivel, ugyanakkor teljes felelősségvállalással és odaadással kell helytállniuk a diákok nevelésében és támogatásában, akik a legtöbb esetben „semmit nem hoznak otthonról”, csak traumákat.  

A diákok egytől egyig komoly problémákkal küszködnek. Kirekesztéssel, depresszióval, szegénységgel, családon belüli erőszakkal, fiatalkori szülővé válással, drogfüggőséggel, bűnözéssel, prostitúcióval. Hátrányos helyzetük ellenére kedvesek, okosak és barátságosak, akik megértésre vágynak úgy a felnőttektől, mint egymástól. Problémáikról azonban nem szívesen beszélnek, és gyakran indulatossá válnak, ha a magánéletükről és családjukról kérdezik őket, nem véletlenül, hiszen ezek érzékeny sebeket tépnek fel. 

Kötelességtudat, motiváció, pozitív példa, érzelmi nevelés, céltudatosság, indulatkezelés – a tanárok szerint ezek azok az értékek, amelyekben óriási hiányt szenvednek az iskola diákjai. A mindössze 8 alkalomból álló képzéssel azonban csak a felszínt sikerül kapargatni, hiszen a diákok nagyon nehezen nyílnak meg, és bizonyos témákat tabuként kezelnek. Amire viszont elegendő volt a 8 alkalom az az, hogy a csoporttagok között barátságok alakuljanak ki, és rájöjjenek arra, hogy nincsenek egyedül a problémáikkal. A kiértékelésen elhangzik, hogy akkor lenne értelme a folytatásnak, hogyha nem új embereket vonnának be, hanem a már beválogatott diákokkal vinnék tovább a képzést.

Részlet Kis Anna Csak családról ne c. filmjéből

Az iskola a Második esély programban vett részt, amelynek célja, hogy csökkentsék az iskolákat korán elhagyók és végzettség nélküliek számát, és hogy támogassák az érettségi és szakképesítés megszerzését. A fiatalok otthonról hozott negatív mintáit hosszútávon ellensúlyozni lehetne az ilyen jellegű foglalkozásokkal és odafigyeléssel, ez azonban nem könnyű feladat egy olyan tanári kar számára, akik nem rendelkeznek ezen a területen tudással és tapasztalattal valamint, ha nem megfelelően értékelik a felvállalt terhüket és munkájukat. Óriási felelősséget és érzelmi munkát jelent az efféle tevékenységek megszervezése és lebonyolítása, ehhez pedig a hivatástudat nem mindig elegendő. Fontos lenne, hogy még nagyobb hangsúlyt fektessenek a nehéz helyzetű diákok felzárkóztatására és érzelmi nevelésére, valamint az oktatók támogatására.

A Csak családról ne c. film - Kis Anna rendezésében - nyert az idei Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) magyar verseny kategóriájában. Az alig egy órás dokumentumfilm ingyenesen megtekinthető az alábbi linken: https://film.indavideo.hu/video/f_csakcsaladrolne

                                                                           Előzetes: 

Írta: Bocz Henrietta 

Népszerű bejegyzések