Szakmai siker a szociológia szakon

Örömmel adjuk hírül, hogy Nagy Noémi, III. éves szociológus hallgató kutatói ösztöndíjat nyert a Klebelsberg Kuno Tehetséggondozó Program keretében A társadalmi tőke szerepe a női vállalkozások működtetésében c. kutatásával. A kutatás rövid ismertetője alább olvasható.

A kutatás célja megvizsgálni, hogy a női vállalkozók hogyan férnek hozzá a társadalmi tőkéhez, hogyan építik azt ki, és hogyan használják fel azt a vállalkozási folyamatok különböző szakaszaiban. Arra vagyok kíváncsi, hogy milyen tapasztalatokkal rendelkeznek a női vállalkozók kapcsolatépítés terén, és hogy ezek a közösségi hálózatok milyen szerepet játszanak eredményességükben. Kutatási kérdésem kettős: egyrészt azt szeretném feltárni, hogy milyen szerepet játszik a társadalmi tőke a női vállalkozók tevékenységében, másrészt pedig az érintett vállalkozónők interpretációit kívánom vizsgálni.

A tervezett vizsgálat relevanciáját az adja, hogy a női vállalkozók kutatásában a fent említett kérdésre kevesebb figyelmet szenteltek, nem csak nemzetközi, de erdélyi viszonylatban is. Továbbá a korábbi kutatásokat jobbára kvantitatív módszerekkel végezték, így a téma újszerűségét a módszertani megközelítés is adja.

Vizsgálatom keresztmetszeti, elemzési egységét pedig női vállalkozók fogják alkotni. A kutatás alapsokaságát Erdélyben tevékenykedő magyar vállalkozónők teszik ki, kutatási kérdéseimet pedig mindenekelőtt interjús módszer alkalmazásával látom megválaszolhatónak. Terveim szerint körülbelül 15 alannyal fogok interjút készíteni, akiket a hólabda módszer segítségével találok meg. A kutatás során a félig strukturált interjút választom, amely lehetőséget ad arra, hogy direkt módon hozzáférjek az alanyok értékeihez, motivációihoz, történeteihez, amelyek a dolgozatom alapját képezik.

A kutatás eredményei várhatóan rávilágítanak arra, hogy a női vállalkozók hogyan találják meg és tartják fenn kapcsolati hálójukat sikerük érdekében. Ezek feltérképezése és megértése nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy különféle vállalkozásösztönző programok és kezdeményezések célzottabb támogatást tudjanak adni cégalapítást fontolgató nőknek.


Népszerű bejegyzések