Polányi-díj Patakfalvi-Czirják Ágnesnek

A Magyar Szociológiai Társaság 2022. évi vándorgyűlésén, amelyet a Miskolci Egyetemmel közösen szerveztek, a Társaság kiosztotta az idei év díjait is. Ezek közül a Polányi-díj a tavalyi évben megjelent legkiemelkedőbb két könyvnek és két tanulmánynak jár. Az előbbi kategóriában díjazták Patakfalvi-Czirják Ágnes A székely zászló a politikától a hétköznapokig. Tárgy, identitás, régió c. könyvét, amely a Napvilág Kiadónál jelent meg.



A könyv Ágnes doktori disszertációjának átdolgozott változata, és a székely zászló – a tárgy – megtervezésének, születésének, használatba adásának folyamatát követi benne végig. A szerző többek között arra is keresi a választ, hogy hogyan válik a zászló a székely társadalom politikai törekvéseinek szimbólumává, hogyan segíti a székelyföldi társadalom önreprezentációját, illetve arra, hogy miként válik használati tárggyá egy szimbólum, milyen jelentések tapadnak hozzá a mindennapokban.

Ágnes a Babeș-Bolyai Tudományegyetem szociológia és antropológia szakán végzett 2008-ban, majd a Pécsi Tudományegyetemen szerzett doktori fokozatot a kultúratudományok területén. Jelenleg a Budapesti Műszaki Egyetem Szociológia és Kommunikáció tanszékén kutat.

Szívből gratulálunk a díjhoz!


Forrás: BBTE Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézet Facebook oldala



Népszerű bejegyzések