OTDK elsőkézből - interjú Vita Emesével

   
Mutatkozz be, kérlek!
Vita Emese vagyok, Marosvásárhelyen születtem és még egy hónapig a BBTE Szociológia karán diákoskodom.

Milyen szekcióban indultál és milyen helyezést értél el?
Szociológia szekcióban indultam, az idei OTDK társadalomtudományi szekcióján belül ez bizonyult a legnépszerűbbnek, a dolgozatok számát tekintve, így a szekción belül tematika szerint több tagozat indult, az én pályamunkámnak az I. tagozatban II. díj jutott.

Mit jelent számodra ez a díj? Milyen távlatokat nyit meg elotted ez a szakmai díj?
Elsősorban önbizalmat, erőt a folytatáshoz, hitet ahhoz, hogy van értelme a munkámnak, mindannak amivel foglalkozom.

Mesélj egy kicsit a pályamunkádról!
A pályamunkában, mely internet- és Facebook-felhasználás témában íródott, öt nagyobb kérdéskörrel foglalkoztam, ebből az első, hogy milyen szerepet tölt be a Facebook a diákok életében, hasonlít-e ahhoz, amit amerikai diákok Facebook használata során találtak a kutatók, vagyis, hogy az oldal használata pozitív hatást gyakorol-e a társadalmi tőkére. A válasz igen, abban az értelemben, hogy a diákok Facebookos kapcsolatai információs potenciálként jelennek meg és az informáltságnak, a gyors és naprakész információknak kiemelkedő fontossága van a posztmodern társadalomban. A második altémakör arra vonatkozott, ahogyan felépítik, kitöltik a diákok a virtuális a teret, a szimbólumokat, amelyek mentén reprezentálják magukat a cybertéreben. Facebook-használati szokásaikat elsősorban anyagi helyzetük, lakáshelyzetük (albérlet, bentlakás, vagy szülőkkel lakás) és a kor befolyásolta. A jobb anyagi helyzetben lévő kintlakó első/másodévesek a legintenzívebb felhasználók. A negyedik kérdéskör azt boncolgatta milyen adatvédelmi intézkedéseket tesznek, használják-e a differenciált információmegosztást személyes adataik megőrzése érdekében. És végül, melyek azok a tevékenységek, amelyeket átvisznek az online életbe, itt olyanokra kell gondolni, mint rádiózás, internetes televíziózás, vásárlás, bankolás, ügyintézés.
Karriertávlatok (Mik a szakmai terveid? Hol képzeled el magad 10 év múlva?)
Alapképzős végzősként egy OTDK-val a hátam mögött azt hiszem, még korai lenne hangosan gondolkodni mondjuk tíz éves távlatban. Egyelőre teszem amit eddig is, igyekszem kihasználni a lehetőségeket, adott helyzetekben a tőlem telhető legjobbat adni mindenhez, amit csinálok. És ahogy Márai tanácsolná, várom türelemmel, amíg a hozzám tartozó dolgok - emberek, eszmék, helyzetek eljutnak hozzám.

Erdély. Kolozsvár. BBTE – mit jelent mindez számodra?
Mindent! Itt érzem, hogy itthon vagyok, ami számomra nagyon fontos. Fontos a stabilitás, fontos, hogy érezzem, megértik, amit mondok, és hogy én is érthessek másokat - most pedig egyáltalán nem az egy szent anyanyelvre gondolok, bár nekem az is nagy biztonságot jelent. A kolozsvári BBTE továbbá lehetőség leginkább, egyfajta hátszélként szolgál, és én alkalom adtán igyekszem visszaszolgálni mindezt.

Elsőéves diákoknak vagy középiskolásoknak, akik ide készülnek, mit üzensz?
Jöjjenek és nézzenek meg mindent alaposan, a nyomort és a luxust, hajléktalanokat és szállodákat, munkahelyül szolgáló plázákat, szupermarketeket, nézzék meg az összes kocsmát, könyvtárat, intézményt, próbáljanak ki mindent, amire kíváncsiak. Valószínűleg nem lesz minden kolozsvári egyetemistából, jogász, közgazdász, matematikus, fizikus, pszichológus, nyelvész, stb. de kitágul előtte a világ és szerintem ez lényeges.
Merjenek nagyot, legyenek elszántak, és akarják ne csak a nagyvárost, a szülőktől való menekülést, a szabadságot, hanem a következményeket, a felelősséget is. Szórakozni bárhol lehet, de úgy szórakozni, hogy közben része légy egy pezsgő, színvonalas, nemzetközileg hangos egyetemi közegnek ez Erdélyben ma leginkább Kolozsváron lehetséges.

Megjelent a BBTE honlapján:

Népszerű bejegyzések