2014. október 15., szerda

Tanszéki kirándulás – Kalotaszegi túra

Október 25-én, szombaton, szeretettel meghívjuk tanszékünk minden diákját és tanárát egy kalotaszegi kirándulásra. A kirándulás egy vonatozással egybekötött gyalogtúra lesz, amelyen Kalotaszeg felszegi falvainak egy részét nézzük meg.


A 7.50-kor induló Kolozsvár-Nagyvárad személyvonattal a zsoboki megállóig utazunk (a jegyet Jebuc HC állomásig kell venni, de megvesszük majd együtt). Innen gyalog haladunk tovább, a következő falvakat érintve: Sárvásár – Nyárszó – Magyargyerőmonostor – Valkó – Jákótelke – Damos – Bánffyhunyad. Bánffyhunyadról pedig egy esti vonattal jövünk vissza Kolozsvárra. A fő látnivalók a jellegzetes kalotaszegi táj és építészet, amelyek együtt sajátos hangulatot adnak a kalotaszegi falvaknak Az útvonal két leghíresebb építészeti látványossága a gyerőmonostori és valkói erődített templomok, ezek minden erdélyi útikönyvben szerepelnek.

A kirándulásnak különösebb költségei nem lesznek, és spéci kiránduló ruha sem szükséges hozzá. Földutakon, néha legelőkön haladunk át, az egyszerű hétköznapi ruha tehát megteszi. Amit hozni kell: két étkezéshez valamilyen tartalmas hideg élelem – szalonna, hagyma, főtt tojás. Ha van, egy könnyebb esőköpenyt is érdemes betenni. A két vonatjegy a CFR honlapja szerint 7 lej illetve 17 lej, és ha minden igaz, diákigazolvánnyal ennél is kevesebb,

Az útvonal első látásra lehet, hogy hosszúnak tűnik, de többször is végigjártuk már, biztosra vehető, hogy különösebb fáradtság nélkül még sötétedés előtt Bánffyhunyadon leszünk. Az időjárás szeszélyeinek nem szeretnénk bedőlni, ezért a kirándulás csak akkor marad el, ha induláskor legalábbis vénasszonyok potyognak az égből.

Kedvcsinálónak néhány tavaszi fénykép:

A fényképek forrása: http://www.hegyman.fw.hu/2014_kalotaszeg/#


1 megjegyzés:

  1. Kedves barátaim, tekintettel arra, hogy két napja vénasszonyok potyognak az égből és ez még legalább egy napig így lesz, azt javasolnám, hogy halasszuk el a Kalotaszegi túrát egy későbbi időpontra. Bár egyes időjárás-előrejelzések szombat délelőttre újra napsütést ígérnek, ez nagyon bizonytalan, és az egy heti eső okozta sárral úgyis meg kellene küzedni... Reméljük hogy lesz még kirándulásra alkalmas idő a következő hetekben is.

    VálaszTörlés