Sztereotípiák a 9gag-en. Etnikumok és hozzá társuló rutinszerű kategorizálások

A 9GAG 2008 áprilisa óta működő közösségi oldal, fő célja a szórakoztatás, amelyre a legfőbb eszközök a bárki által készített és feltöltött hol vicces, cinikus, hol megdöbbentő, polgárpukkasztó, figyelemfelkeltő képek, internetes mémek, videók. Az oldal nagyon nagy népszerűségnek örvend, 2012 júniusában több mint 80 millió látogatója volt, a Similarweb adatai szerint 2015 márciusában ez a szám 188 millió fölé nőtte magát. Az összes létező weboldal közül, a művészet és szórakozáson belüli humor kategóriában elsőnek számít.

Még nem készült átfogó tanulmány a 9gagről, csupán az ott népszerűvé vált mémek analíziséről és a nemi sztereotípiákról, így nagyrészt tulajdonképpen csak saját megfigyeléseimre alapozhattam.

Amint már az előbbiekben említésre került, a 9gag fő rendeltetése a szórakoztatás. De vajon mi rejlik a vicces posztok, bejegyzések mögött? Az oldalon a legtöbbször előforduló nemzeteket választottam ki: amerikai, német, ázsiai, orosz. Bár az ázsiaiak nem egy külön nemzet, az oldalon többnyire mégis így kezelik, néhány kivételt leszámítva. Olyan népszerű posztokat választottam, amiket legalább tízezren upvote-oltak (lájkoltak). Nézzünk hát meg néhányat ezek közül.

Az oroszok

Az oroszokról az a sztereotip kép alakult ki az oldalon, hogy kemények, szívósak és jól bírják a nagy alkoholmennyiséget. Ezt jól szemléltetik a következő képek:













2015 áprilisában szárnya kelt egy hír, miszerint „Putyinék”, de tulajdonképpen a Roszkomnadzor tilossá tette az internetes mémeket, amelyek közszereplőket olyan kísérőszöveggel ábrázolnak, amit nem mondtak - szerintük ezek sértik a mémek szereplőinek személyiségi jogait, becsületét és méltóságát.



 Az ázsiaiak

Az ázsiaiakról az a sztereotip kép alakult ki, hogy zsenik, mindent ők képesek a legtökéletesebben megcsinálni.







Az olyan képekre, amelyek valamilyen nagy képességet mutatnak be, és nem egyértelműen ázsiaiak vagy valamiféle ázsiai dolog szerepel rajtuk, azokra gyakran mégis ráfogják, hogy ázsiai – erre a „level Asian” kifejezést használva.


"Stairs level Asian"



"Study level Asian"


"Gadget level Asian"



"Traffic level Asian"


Az amerikaiak

Az amerikaiakról az a sztereotip kép alakult ki, hogy csupán az érdekek számítanak nekik.







Az amerikai rendőrökről pedig az a kép él a köztudatban, hogy mindenféle ok nélkül is lelőhetnek bárkit, bár ennek „tudatosításában” más médiumok és eszközök is szerepet játszanak.



A németek

A németekről is egy felszínes, sztereotip kép alakult ki az oldalon, amit a következő internetes mém, bár tömören, elég jól össze is foglal. Célja a német 9gag-látogatót tipizálni olyan elemeket felhasználva, amelyekről a németekre asszociálunk: Hitler, sör, kolbász, Oktoberfest, és a hosszú, egyesek szerint nehezen kimondható német szavak, ami összességében, megfigyeléseim szerint, egy enyhén agresszív képet alakított ki róluk a 9gagen, ami a hozzászólásokból is leolvasható.







Ha egy kicsit mélyebbre próbálunk ásni egy ilyen oldalon, ahol egyébként a fő cél a humor és szórakoztatás, jóval több mindent találhatunk, mint amit első ránézésre a felszín mutat. A különböző nemzetekből érkező emberek - akár névtelenül - kinyilatkoztathatják és összevethetik véleményüket a hozzászólásokban, tulajdonképpen ha úgy tetszik, ez egy egységes találkahely és vitafórum számukra - egy akár amúgy teljesen ártatlan poszt alatt. Miért lényeges ezekről a sztereotípiákról beszélni? Ezek leegyszerűsített kategorizációk, ezek irányítják gondolkodásunkat és cselekedeteinket, legtöbbször negatív jelentést hordozva, s bár valamiféle kapcsolatuk van a valósággal, túlnyomórészt eltérnek tőle. És az én következtetésem az lenne, hogy éppen ennek tudatában kell gondolkodnunk: nem általánosítható egy teljes etnikumra sem az, hogy érdek-orientáltak, sem az, hogy zsenik. Ha mindezen sztereotípiák csak a poén kedvéért lesznek népszerűek, annak különösebb veszélyei ilyen felületeken nem lehetnek, és ezzel tulajdonképpen semmi baj sincs, csupán arra kell figyelni, hogy milyen körülmények között és hogyan használjuk ezeket.

Duduj Szilvia
Szociológia, I. év

A szöveg a Szociológus Napok keretében elhangzott előadás alapján készült.

Népszerű bejegyzések