Dégi Csaba - Versenyképes bódulat


"Romániára leginkább a kriminalizáló, ideológizáló perspektíva, drogpolitika jellemző. Ez azt jelenti, hogy a drogkérdésben Romániában a kontrollra teszik a hangsúlyt, és nem a fogyasztóra, nem az emberre. És ennek következtében a fogyasztó tovább marginalizálódik és nő velük szemben az ítélet. Ugyanakkor ez a nagyon erős kriminalizáló perspektíva azt is jelenti, hogy egyszerűen tiltják a jelenséget, erről nem beszélnek, és ennek következménye, hogy tabuizálódik a téma, tehát elérhetetlenné válik bizonyos szinteken."

„A kábítószer-fogyasztás megelőzése kapcsán én mindenképpen rendszerben gondolkodom, vagyis amikor kábítószer-prevencióról beszélek, akkor ennek mindhárom szintjéről beszélek, és természetesen mindazokról az összefüggő folyamatokról, amelyeket nagyon részletesen, statisztikai adatok alapján a továbbiakban kibontok.” 


Dégi Csaba a Babeș Bolyai Tudományegyetem Szociálismunkás-képző tanszékének adjunktusa, drogprevenciós szakember. Kutatási területei közé tartozik a pszichoonkológia, daganatos distressz, klinikai szociális munka, életminőség, egészségvédelem, de amiről a 3. Szociológus Napok alkalmával hallhatunk az a drogok (etnobotanikus szerek)  használata, megelőzése valamint drogpolitikák. 

A fenti idézetek az Adatbank Café keretében tartott előadásában hangzottak el, további videók és interjúk drogfogyasztásról és prevencióról Dégi Csaba blogján is elérhetők.

 „Versenyképes bódulat” című előadásában a drogfogyasztás és drogpolitika témákat járja körül, a 3. Szociológus Napok keretében, pénteken, március 22-én, 14:00 órától, a BBTE főépületének, Popoviciu termében.


Az esemény facebook-eventje: https://www.facebook.com/events/477455408987113/
A 3. Szociológus Napok honlapja: http://maxweber.ro/szociologusnapok/


UI - 2013.03.24:
Dégi Csaba előadása felkerült a youtube.ra, teljes terjedelmében:
http://www.youtube.com/watch?v=iP8ztOwPyDc 





Népszerű bejegyzések