Néda Zoltán: A sokaság ritmusa

Bartha Zsuzsi


Néda Zoltán romániai magyar fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, akinek kutatási területe a statisztikus és számítógépes fizika, de a 3. Szociológus Napok meghívottjaként a társadalmi jelenségek statisztikus fizikai megközelítéséről, ezen belül is a hálózatokról fog előadást tartani.

„Egy olyan jelenség csoportról szeretnék beszélni, amellyel minden nap találkozunk, körülöttünk van, és különböző tudományterületen nyilvánul meg. A címből kiderül, hogy nyilván a ritmusról akarok beszélni, de mindjárt az is kiderül, hogy minek a ritmusét akarom vizsgálni. Általában, amikor egy sokaságot nézünk, valaminek a sokaságát, az mindig más, mint egyszerűen az őt alkotó részeknek az összege. Nagyon komplikált rendszerek alakulnak ki, és ha sok hasonló egyednek a kölcsönhatását vizsgáljuk, akkor ennek következtében általában olyan jelenségek jelennek meg, amik nem direkt módon következnek az egyedek tulajdonságaiból.” A teljes előadás az Adatbank Café honlapján tekinthető meg.
                                                       
Várunk minden érdeklődőt Néda Zoltán előadására- „A szociál-fizika játéktere”- címmel, a 3. Szociológus Napok alkalmával, csütörtökön, március 21-én, 18:10 perctől, a Szociológia Kar, Plugarilor/Szántó utca 34. szám alatti kis épületének 7-es termében.

Az esemény facebook-eventje: https://www.facebook.com/events/477455408987113/ 
A 3. Szociológus Napok honlapja: http://maxweber.ro/szociologusnapok/ 



Népszerű bejegyzések