A legkiszolgáltatottabb társadalmi kategóriák azok, amelyek ezúttal is jobban ki vannak téve ennek a „földrengésnek”. Horváth István a járvány várható következményeiről


"A legtöbb állam esetében az figyelhető meg, hogy az egészségügy és nyomában a szociális szektor, valamint sok országban az oktatás alulfinanszírozottsága – azaz minden olyan területé, amelyben bizonyos gondoskodási feladatok közszolgáltatássá alakultak – most a járvány nyomán egyszerre üt vissza az államokra, de legfőképpen azok állampolgáraira. A csökkenő finanszírozás gazdasági és politikai döntés, és kevesebb állami bevételből kevesebb univerzális és jó minőségű közszolgáltatást lehet finanszírozni.  Magyarán: nem lehet annyi beteget ellátni, nem lehet beüzemelni a távoktatást, nem lehet az idősekről kiemelten gondoskodni, nem végeznek el megfelelő számú tesztet, a megelőzés elsősorban adminisztratív módszerekkel zajlik stb. (…) A legkiszolgáltatottabb társadalmi kategóriák azok, amelyek ezúttal is jobban ki vannak téve ennek a „földrengésnek”.
De 2-3 hónap nem rombolja szét a gazdasági struktúrákat, és nem lesz elég arra sem, hogy a mentalitásban létre hozza azt a változást, amelyet mindenki megelőlegezett már. Sokat halljuk azt, hogy már semmi sem lesz olyan, amilyen volt, és át fogjuk gondolni a korlátlan fogyasztói indulatainkat, és ez a világ meg fog változni. Nem. Nem fog megváltozni."

A Maszol-nak adott interjúja ITT olvasható tovább.  

Népszerű bejegyzések