Hogyan modellezhető statisztikailag a koronavírus terjedése? Hogyan segíthet a statisztika és a szociológia a leküzdésben? Mennyire jelezhető előre a társdalomban megjelenő pánik?


Körülbelül tucatnyi mérőszámot szoktunk használni [egy járvány terjedésének statisztikai leírásához], de ennek a mostani járványnak az esetében egyelőre egy-két fontos számmal lehet dolgozni, mert egy új fertőző betegségről van szó, amiről sok mindent nem tudunk még. Az egyik fontos mérőszámot így nevezzük: alap szaporodási ráta. Ez megmutatja, hogy a betegek mekkora valószínűséggel, átlagosan hány másik embert fertőznek meg akkor, ha minden megelőző intézkedés (például védőoltás, elkülönítés) hiányzik. A valószínűséget a fertőzéssel szemben valamilyen módon védett emberek aránya adja meg. Például a védőoltással megelőzhető betegségek esetén: ha a lakosság fele be van oltva, akkor a valószínűség felére csökken, mert egy fertőzött személy 1000 embertársa közül csak 500 ember körében tud valamennyi fertőzést okozni, hiszen a másik 500 be van oltva.

Az új koronavírus által fertőzött egy beteg várhatóan 2,3 embert fertőz meg, ha nincs semmilyen óvintézkedés – az Egészségügyi Világszervezet 2020. március 9-i becsült értéke szerint. Ez nagy szám, de hasonlítsuk össze más, ismert és jól ellenőrzött betegségekkel! Például ez az érték a kanyaró esetében a legnagyobb: ott egy beteg várhatóan másik 17,8 embert betegít meg, és ez összefüggésben van a kanyaró terjedési módjával, de ez már orvosi kérdés, nem az én területem. A szokásos influenza estén ez az érték 2 és 3 között mozog.

Az interjú szövege itt olvasható tovább: 

Népszerű bejegyzések