Czifra lakodalom, kevés a jutalom?

György Botond "bevetés" közben

A lakodalom sosem volt olcsó mulatság, lebonyolítása csaknem egy vagyonba kerül, a ráfordított összeg pedig nem mindig térül meg. Ráadásul a költségek, úgy tűnik, egyre nagyobbak, vajon érdemes még lagzit tartani? Ezt a kérdést járta körül György Botond Czifra lakodalom, kevés a jutalom – a Hargita megyei lakodalmak gazdasági jelentősége című mesteri dolgozatában. 

A hivatásos vőfélyként is dolgozó szerző kérdőíveket küldött ki olyan pároknak, akik 2014 és 2018 között lakodalmat szerveztek, a 161 válaszoló pár adataiból pedig kiderül, hogy a lagzik költségei ebben az időszakban tényleg nőttek. Ennek oka nem csak az, hogy az egyes esküvői szolgáltatások drágultak, hanem e szolgáltatások palettája is bővült. A fotó és videókészítés rég része az esküvői forgatókönyvnek, de a szolgáltatók egyre innovatívabb eszközöket alkalmaznak, ma már a drón-felvétel is elengedhetetlen. Akárcsak a csokiszökőkút, a gyümölcsasztal, a köszönőajándék a pár részéről, de a látványosság kedvéért sokan vesznek igénybe füstgépet és pirotechnikai eszközöket is. Az alábbi ábrán e szolgáltatások átlagos árának 2014-2018 közötti változását látjuk. 



A lagzik költségének növekedése megkívánná, hogy a vendégek is több pénzt ajándékozzanak az ifjú párnak, ám az átlagos vendégek esetén a kutatás nem mutatott ki jelentős növekedést az ajándékpénz tekintetében. A következő ábrán látható, hogy a munkatársak, barátok, távolabbi rokonok esetében az ajándékpénz alig nőtt a vizsgált négy év alatt. A komák és testvérek esetében a növekedés már jelentősebb, de az igazán nagy változást a szülők esetében láthatunk, akik részéről az ajándékpénz több mint duplájára, a 2014-es átlag 1300 lejhez képest 2800 le fölé emelkedett. A költségek növekedése tehát leginkább a szülőket terheli. 



Az esküvők drágulásával, és az ajándékpénz kevésbé látványos növekedésével megnőtt annak a kockázata, hogy a párok veszteségesen zárják az eseményt. A kutató feltételezése szerint, hogy minél magasabb végzettségű egy pár, annál nagyobb az esélye, hogy az esküvőt nyereségesebben szervezik, tévesnek bizonyult. A lagzit negatív egyenleggel zárók között a felsőfokú végzettségű párok vannak jelen a legnagyobb arányban.

 


Mindez azonban úgy tűnik, hogy nem viseli meg a lagzit szervező párokat, legalábbis elégedettségüket, amely a lagzi egyenlegétől függetlenül, igencsak magas. Csak a szerzőnk lehet immár kevésbé elégedett, miután kiderült, hogy a párok legkevésbé a vőfély teljesítményével elégedettek. 😊

 



Írta: Vásárhelyi Bernadett,
antropológia szak, I. év. 


Népszerű bejegyzések