The game is on: a Tinder társkereső világa és azon túl - Férfi és női Tinder felhasználók felfogásai és valóságai a Tinder használatról

Match.Chat.Date. Ez a szlogenje a világ egyik legnépszerűbb online társkereső alkalmazásnak (app), a Tindernek. Az alkalmazás 2012. szeptember 12-én vált elérhetővé a nagyközönség számára. Jelenleg több mint 190 országban, több millió felhasználó (+18 év) használja az alkalmazást világszerte, valamint naponta 26 millió match (találat) történik az appen. Hivatalos oldaluk szerint a Tinder „a szinglik legnagyobb és legtüzesebb közössége a világon”, ahol a match után elkezdődhet az ismerkedés. Kérdéses viszont, hogy a valóságban is ennyire egyszerű az ismerkedés? Megnyitjuk a Tindert az okostelefonunkon, beállítjuk a kívánt távolságot és korcsoportot, majd elkezdünk swipeolni (húzogatni): jobbra, ha tetszik, és balra, ha nem.  Ha kölcsönösen jobbra húztuk egymást, akkor matcheltünk, és egy kis online beszélgetés után jöhet a face-to-face ismerkedés is. De mi történik akkor, ha nincs vagy csak kevés matchünk van? Vagy, ha esetleg match után nem következik a chatelés, a date-ről nem is beszélve? Mi történik akkor, ha az emberek nem is a dating/ismerkedés miatt használják az app-et? Vagy, ha esetleg nem ugyanúgy és nem ugyanolyan céllal Tindereznek.

Egy interjús kutatás keretében azt vizsgáltam, hogy az erdélyi felhasználók hogyan látják a Tindert, valamint ők miért és hogyan használják ezt az alkalmazást? Továbbá melyek a fő nemek szerinti különbségek a Tinderezésben? Bár a járványügyi helyzet miatt nem volt lehetőségem face-to-face interjúk készítésére, összesen 37 telefonos interjút készítettem 19 és 31 év közötti női és férfi aktuális, valamint volt Tinder felhasználóval. Többségük erdélyi felhasználó volt, bár volt két olyan személy, aki Németországban Tinderezett és néhány, aki az Egyesült Királyságban. Ugyanakkor elterjedt jelenség, hogy utazások, nyaralások során is Tindereznek az emberek, így többen is beszámoltak olyan Tinder élményekről, amelyek ilyen alkalmak során történtek, más országokban.

Kutatásom során, és azt megelőzőleg is, több alkalommal szembesültem azzal a vélekedéssel, miszerint a Tinder egy hook-up alkalmazás. A hook-up alkalmi szexuális kapcsolatot jelent, amelynek alapja a kölcsönös vonzalom. A hook-up magába foglalja az egyéjszakás kalandokat, a szex-partnerséget, a friends-with-benefits-et (barátság extrákkal), és minden olyan szexuális kapcsolatot, amely két felnőtt személy között jön létre, jövőbeni elkötelezett kapcsolat iránti elvárás nélkül. Úgy gondolom, hogy ez a címke nagymértékben befolyásolja az emberek véleményét a Tinderről, annak használatáról, és akár magáról a felhasználóról is. Ugyanakkor, ez akkor is érvényes, ha valaki dating alkalmazásként tekint a Tinderre. A dating esetén az ismerkedést kell érteni, amelynek fő célja (de nem kizárólag) egy hosszú távú partner megismerése, valamint egy jövőbeni elkötelezett kapcsolat kialakítása. A beszélgetések során többször is előkerült a kérdés, vagy akár nevezhetnénk dilemmának is, hogy a Tindert mire találták ki vagy mi a célja. Voltak olyanok, akik egyből rávágták, hogy datingre… vagy, hogy szexre találták ki. Olyan is volt, aki szerint datingre találták ki, de manapság már nem erre használják az emberek. Vagy fordítva. Viszont olyan is akadt, aki azt mondta, hogy hook-up app, de nálunk, szemben mondjuk Nyugattal, nem hook-up appként van jelen. Úgy gondolom, hogy nem is ez a legfontosabb kérdés a Tinderrel kapcsolatban, és a beszélgetések során nem is arra voltam kíváncsi, hogy az emberek mennyire ismerik a „tényeket” az alkalmazással kapcsolatban. Viszont, ez a kérdés, pontosabban a válaszok sokszínűsége arra enged következtetni, hogy a Tinder egy rugalmas, formálható, és változó entitás, vagy más szavakkal élve, egy társadalmi konstrukció.

Amint korábban jeleztem, a felhasználók rendelkeznek egy kezdetleges képpel a Tinderről: mire találták ki az appet és mi a célja. Ez az esetek többségében vagy a dating vagy a hook-up. Ugyanakkor, véleményük is van arról, hogy a környezetükben az emberek (többsége) mire és hogyan használja az alkalmazást. Továbbá rendelkeznek egyéni motivációkkal is, amiért elkezdenek Tinderezni. Ezek a kezdetleges motivációk (kíváncsiság, szórakozás vagy unaloműzés, népszerűség, szakítás utáni állapot) az esetek többségében átalakulnak, kikristályosodnak. Ez a folyamat ugyanakkor nem törvényszerűen folytonos: van úgy, hogy az ember elkezd Tinderezni, aztán rövidebb vagy hosszabb ideig különböző okok miatt nem használja az alkalmazást, majd ismét elkezdi (periodikusság). Viszont, a kezdetleges motivációk idővel átalakulnak, és a felhasználók többsége, akik huzamosabb ideig Tindereznek, datingre, alkalmi szexre, ismerkedésre, és/vagy egy hosszú-távú partner megtalálására használják az alkalmazást. Mindazonáltal, saját motivációjuk és az általuk vélt többség motivációja közötti eltérés nagymértékben meghatározza, hogyan viszonyulnak a Tinderhez.  Például, abban az esetben, ha valaki, úgy gondolja, hogy a Tinder egy dating app, továbbá véleménye szerint a többség ismerkedés céljából használja, valamint ő maga is hasonló céllal használja, nagy valószínűséggel az alkalmazáshoz pozitívan fog viszonyulni. Ezzel szemben, például egy olyan személy, aki szerint bár a Tinder egy dating app, és ő maga is ilyen céllal Tinderezik, viszont úgy gondolja, hogy az emberek többsége alkalmi szexre használja, kevésbé tekinti a Tindert párkeresésre alkalmas eszköznek. Természetesen, ez a folyamat nagyon sokszínű, és több tényezőtől függ. Ugyanakkor talán ez a gondolat az egyik legérdekesebb eredménye a kutatásomnak, és ez képezi az alappillérét a Tinder-felhasználók egy lehetséges tipológiájának is. E 4+1 típusból álló tipológiát két tényező figyelembevételével alakítottam ki: (1) véleményük szerint a Tinder milyen jellegű alkalmazás vagy mire találták ki – dating vs. hook-up; (2) a Tinderhez való viszonyulás általános jellege – pozitív, elutasító vagy semleges. A két tényező keresztmetszete alapján a következő típusok alakultak:


A Tinder Ámorai típusba tartozó személyek többsége datingre és párkeresésre használja az appet, valamint véleményük szerint a felhasználok többsége szintén hasonló céllal Tinderezik, bár van egy réteg, aki csak alkalmi szexet keres. Mivel saját motivációjuk és a többség vélt motivációja közel áll egymáshoz, így ezek a személyek a Tinderhez pozitívan viszonyulnak, az alkalmazás használatának az előnyeit hangsúlyozzák, természetesen a hátrányokat is tudatosítva. Ezzel ellentétben, talán a Tinder Reménytelen Szerelmesei típus esetén érezhető a legjobban a motivációk közötti eltérés hatása. Az e típusba tartozó személyek többnyire dating appként tekintenek a Tinderre, valamint párkeresés céljából használják. Ugyanakkor, véleményük szerint a Tinder felhasználók többsége nem ismerkedési és párkapcsolati célból használja az appet, hanem alkalmi szexuális kapcsolatok kialakítására (egy éjszakás kalandok, friends-with-benefits, sex-partner) vagy szórakozásból. Emiatt többnyire az alkalmazás hátrányait hangsúlyozták, valamint úgy vélték, hogy az alkalmazás nem alkalmas arra, amire kitalálták. 

A Tinder Vadászai típusba olyan személyek kerültek, akik szerint a Tinder egy hook-up app, valamint ők is ilyen céllal használják. Véleményük szerint, bár nem sokan vállalják fel, úgy gondolják, hogy van egy réteg a felhasználók körében, akik kizárólag alkalmi szexuális kapcsolatok teremtésére használják az appet.  Akárcsak a Tinder Ámorai esetében, ez a típus is az alkalmazás előnyeit hangsúlyozza, valamint alkalmasnak látja, arra, amire kitalálták. A Tinder Vesztesei típusba tartozó személyek ezzel ellentétben az appet szinte teljes mértékben használhatatlannak látják. Ugyanakkor érdekes ez a típus, ugyanis bár az ide tartozó személyek véleménye szerint a Tinder egy hook-up app, és erre is volt kitalálva, ők maguk nem kifejezetten ilyen céllal használják az alkalmazást, és úgy vélik, hogy más felhasználók sem. Sőt, úgy gondolják, hogy a Tindert már nagyon kevesen használják ismerkedésre, főleg személyes találkozásokra, ugyanis a többség csak szórakozásból használja, konkrét cél nélkül. A Tinder Függetlenjei típusba tartozó személyek körül-belül azonos arányban látják az app előnyeit és hátrányait, valamint véleményük szerint az alkalmazáson belül meg lehet találni, amit keresünk: akár alkalmi szexuális kapcsolatokat, akár párkapcsolatot, bár ez utóbbira szerintük kisebb az esély.  

Az adott típusok közötti eltérések ellenére, a nemek szerinti különbségek esetén a vélemények nagymértékben azonosak voltak: ezek szerint a férfiak többsége a Tindert alkalmi szexuális kapcsolatokra használják, míg a nők többsége hosszú távú partner keresésére. Az alkalmazás előnyeit és hátrányait illetően, bár típusonként eltértek a vélemények, akadtak közös pontok is: az alkalmazás legnagyobb előnye olyan emberekkel találkozni, akikkel más körülmények között nem lenne lehetőség, míg az alkalmazás egyik legnagyobb hátránya az elidegenedés és személytelenség. Az alábbi táblázatban a típusok főbb jellemvonásai vannak összefoglalva kulcsszavakban: 



Mint korábban írtam, a Tinder egy társadalmi konstrukcióként értelmezhető. A felhasználók saját felfogásaik, motivációik és tapasztalataik alapján felépítenek egy szubjektív társadalmi valóságot a Tinderről, valamint egy sajátos keretrendszerben értelmezik a Tindert, és azt, ahogyan a többi ember használja az alkalmazást, valamint, azt ahogyan viselkednek az emberek a Tinderen. Az, hogy mi a vélt célja a Tindernek, és mire használja a többség, nagymértékben meghatározza, hogy a Tinderen melyek az elfogadható szexuális és dating forgatókönyvek, valamint viselkedésformák (például mennyire elfogadható az egyéjszakás kaland vagy az alkalmi randizás). Ugyanakkor, úgy gondolom, hogy a Tinder, nem csak egy társadalmi konstrukció, amely több tényező függvényében (kultúra, idő, korcsoportok, gender) változhat, hanem tükörképként is működik. 

Kutatásom során - azon túlmenően, hogy az emberek miért, hogyan, mennyi ideig, mikor stb. - használják az alkalmazást, arról is körvonalazódott egy kép, hogy melyek a főbb szexualitásról szóló diskurzusok (olyan narratívák, amelyek formálják a szexualitásról való véleményünket, valamint azt, hogy mit szabad és mit nem szabad tennünk és gondolnunk szexuális értelemben) a társadalomban. Véleményem szerint, ezek a diskurzusok alakítják a Tinderről kialakult képet is, valamint a Tinder világában a társadalmunkban beágyazott normák, viselkedésminták és attitűdök tükröződnek vissza. A főbb nemi és szexuális egyenlőtlenségek például az interjúalanyok véleményében érzékelhetőek, miszerint a férfiak fő motivációja a Tinder használatakor az alkalmi szexuális kapcsolatok létesítése, míg a nők fő motivációja a párkeresés. Ez a felfogás megerősíti a társadalmunkban létező szexuális egyenlőtlenségeket, és az eltérő szexuális határokat (milyen szexuális viselkedés szabad és elfogadott) férfiak és nők esetében. Ugyanakkor, például, ha társadalmunkban nem elfogadott az alkalmi szexuális kapcsolat létesítése, vagy esetleg ezt másképp ítélik meg, szemben más szexuális kapcsolatokkal, akkor ez a Tinder esetén is érvényes lesz: a különböző szexuális viselkedések általános elfogadottsága is (egy éjszakás kalandok, friends with benefits, sex-partner, three-somes, stb.) megnyilvánul a Tinder, mint hook-up címkében, amely az esetek többségében negatív konnotációval társul. Ezeket figyelembe véve, úgy gondolom, hogy a Tinder túlmutat önmagán, és ez a sajátos világ többről szól, mint egyszerűen Match.Chat.Date. A Tinder a társadalmunkban létező normákat, attitűdöket, elfogadott és nem elfogadott szexuális viselkedésformákat, valamint nemi szerepeket és különbségeket tükrözi vissza.

Írta: Gáspár Szeréna 

Népszerű bejegyzések