Szingli-e a vénlegény?

Macsó? Vénlegény? Playboy? Anyámasszony katonája? Későn érő típus? Remete? Vajon milyen okok állhatnak az e jelzőkkel illetett, vidéken élő férfiak élettörténetének hátterében, miként válnak egyedülállókká? Dani Karola A nőtlenség társadalmi meghatározói egy erdélyi faluban című tanulmányában erre a kérdésre ad választ, egy kalotaszegi településen végzett kutatása alapján.

Tanulmányában a szerző öt olyan tényezőt emel ki, amelyek az adott falusi környezetben az egyedülállósághoz vezetnek: bizonyos típusú munkahelyek, a katonaság, a szűkös maritális piac, a halogatás és az alkoholizmus.

-    A megkérdezett férfiak egy része úgy maradt egyedülálló, hogy munkája az otthonától való folyamatos távollétet kívánt meg. E férfiak munkahelyük jellege miatt, hetekig, hónapokig nem tartózkodtak otthon, előnyben részesítve az anyagi biztonságot. Így a folyamatos utazás, ingázás a munkahely és az otthon között elvette idejük többségét, kevés lehetőségük maradt a párkeresésre, udvarlásra, házasságkötésre.

- A katonaság az idősebbek körében előforduló oka az egyedülállóságnak. A megkérdezett személyek közül egyesek azt nyilatkozták, hogy meglévő szerelmi kapcsolataikat a leszerelés után már nem tudták helyrehozni.

- Mások arról panaszkodtak, hogy a környezetükben nincsen megfelelő partner, vagyis szűkös a maritális piac, nincs megfelelő partnerkínálat, ugyanis a faluból a nők inkább más településekre mennek férjhez.

- A házasságkötés halogatása szintén gyakori oka az egyedül maradásnak, legtöbbször a házasságkötéshez szükségesnek vélt anyagi keret hiánya miatt. Mint megtudjuk, a megkérdezett személyek életében az egyedülállóság nem előre eldöntött cselekvés volt, hanem: „így jött össze”, „eltelt az idő”.

- Az alkoholizmus egyszerre oka és következménye az egyedülállóságnak. Míg egyesek azért maradnak szinglik, mert sokat ittak, mások azért lettek az alkohol rabjai, mert nem találtak társat. E kettő persze összefonódik, ahogy nő az egyedül maradás veszélye, egyre többet iszik a vénlegény, és minél többet iszik bánatában, annál jobban csökkennek az esélyei párjának megtalálására.

Dani Karola,
a tanulmány szerzője

A tanulmány sok más érdekfeszítő kérdést taglal. Gondoljunk csak bele, és hasonlítsuk össze egy nagyvárosi férfi lehetőségeit egy vidéken élőével. Sok esetben a nagyvárosi életforma talán mégis több lehetőséggel teli életet nyújt egy szingli számára, mint egy faluban egyedülállóként élő személynek. De vajon milyen is lehet az élet egyedül falun? Milyen helyzetekbe kerülhetnek az itt élő személyek? Ezekről is szó esik Dani Karola tanulmányában. A szöveg itt érhető el.



Írta: Mátyás Judit-Júlia


Népszerű bejegyzések