Hogyan éljük túl az online egyetemi oktatást? A brit tudósok hat tanácsa!

 Az otthoni munka és otthonról tanulás mindenkinek az agyára megy, így nem csoda, hogy a brit tudósok is napirendre tűzték a kérdéssel való tudományos foglalkozást. Építészektől pszichológusokig összedugták a fejüket, és a következő tanácsokat adták a home office-ban dolgozóknak, otthon gubbasztó egyetemistáknak és konyhaszéken szorongó egyetemi tanároknak.

1. Engedjünk be minél több fényt a szobánkba!

A napfény hatására ugyanis szerotonin szabadul fel az agyban. Az pedig nyugtat, javítja a koncentráló képességet és csökkenti a szorongást. Azt állítják, hogy a szobánkba jutó fény mennyisége sokkal jobban rajtunk múlik, mint gondolnánk. Hogy az asztalunk az ablak elé tolható, a függöny elhúzható. Ha ezektől nem lesz látványosan világosabb a szobánk, ablakot kell mosni. Kívül is.

2. Iktassuk ki a fölösleges zajokat!

Az agy ugyanis folyamatosan próbálja felismerni a különböző zajokat és hangokat, ez pedig nagymértékben elvonhatja a figyelmet a munkáról, órákra figyelésről. Az erősebb, élesebb hangok a különösen kártékonyak. Szobaajtót tehát becsukni, háttérzenét kikapcsolni. Visító gyereket, kistestvért… na erre nem gondoltak a brit tudósok.

3. Rakjunk rendet, lomtalanítsunk!

A rendetlenség emeli a kortizol, azaz egy stresszkiváltó hormon szintjét. A felfordulás ugyanis ellentmondásos ingereket juttat az agyba, amely így munka közben keményebben kell dolgozzon a mindenféle (fölösleges) ingerek kiszűrésén. Más szóval a rendetlenség értelmetlenül túlstimulál. Hogy egy kisebb rendetlenség a szobánkban ránk nyugtatóan szokott hatni? Ez már a múlt: amikor ez a meggyőződésünk kialakult, a szobánkat még pihenésre használtuk, nem munkahelyként.

4. Álljunk fel!

A legtöbb ember sportélete a lakástól a buszmegállóig, buszmegállótól a munkahelyig tartó sétából áll. Magunkra ismerünk? Jó, tudom, hogy az egyetemisták néha a kocsmáig is gyalog szoktak menni. Az online oktatás tehát alattomosan a sportéletünket is felszámolta. Hallottatok már az állóasztalról? Ülőmunkát végzők szokták bevetni hátgerincfájdalmak és lúdtalp ellen. A brit tudósok szerint most a home office-osok számára is hasznos lehet, hisz az ülőmunkát állómunkává alakítja. És bár kevesebb, mint a séta, de mégiscsak intenzívebb sport, mint az ülés. Nem beszélve a paplan alóli órahallgatásról. Akinek pedig ez nem elég, az akár rendszeresen tornászhat is napközben, szünetekben például.

5. Tégy a szobádba növényeket!

A természettel való érintkezés ugyanis számos mentális előnnyel jár: csökkenti a vérnyomást, a szorongást és a stresszt, javítja a figyelmet, a memóriát és az alvást. Vigyünk be tehát egy kis természetet a szobánkba. A növények (és egyéb természetes tárgyak) pozitív hatása a brit tudósok szerint tudományosan is megalapozott: nézésük a fókuszálási folyamatba szüneteket, "mikrotöréseket" ékel be, anélkül irányítják magukra a figyelmet, hogy túl erős ingert képeznének, így ahelyett, hogy zavarnának, inkább pihentetnek. Ráadásul a természetet a kikapcsolódással és a pihenéssel asszociáljuk, így egy szobanövény jelenléte lélektanilag is javíthatja a hangulatunkat. 

6. Csak azért keressünk társas kapcsolatokat – és nem online!

Az emberek társas kapcsolatainak 80-90%-a munkahelyükhöz kötődik, az egyetemistáknál az egyetemhez, ezektől pedig most elestünk. Márpedig az ember társas lény, lelki egyensúlyunknak a Zoom-ra bambulásnál többre van szüksége. A brit tudósok szerint erre a megoldás az, hogy számba vesszük és felkeressük azokat a számunkra kedves ismerősöket, akik most is elérhetők. Hívjuk fel az elhanyagolt barátainkat, találkozzunk és beszélgessünk velük, fedezzük fel újra őket.

 Ezek tehát a brit tudósok tanácsai. Aki nem hiszi járjon utána:

Coronavirus: How to be happier while working from home


Szerző:

Kiss Dénes.

A konyhaszékről.


A felhasznált fotó forrása: Pexels, Polina Tankilevitch

Népszerű bejegyzések