Hajléktalanok járvány idején


Miközben a koronavírus miatt a fél világ karantén alá kényszerült, mi a helyzet a társadalom olyan kiszolgáltatott, marginalizált tagjaival, akiknek eleve nincs fedél a fejük fölött? A hajléktalanok különösen sérülékenyek ebben az időszakban, hiszen jelentős részük idős, a nem megfelelő életkörülmények miatt szervezetük legyengült és nagy eséllyel valamilyen betegségük is van. A kockázatot tovább növeli az is, hogy összesen csak két lehetőségük van: az utcán maradni vagy a túlzsúfolt hajléktalanszállókon meghúzódni. 
Bocz Henrietta Nóra írása

Mi történik akkor, ha a vírus beszabadul a hajléktalanszállókra? Nemrég járta be a világhálót az a Las Vegas-i eset, miszerint a hajléktalanokat egy parkolóba helyezték el azt követően, hogy egy 500 férőhelyes hajléktalanszállóban egy koronavírussal fertőzött személyt találtak. Az ügy óriási felháborodást váltott ki, a szálló azonban azzal próbált védekezni, hogy ez csak átmeneti megoldás, és igyekeznek minél hamarabb megoldani a problémát. Nos, megrendítő példa arra, hogy milyen fejetlenséget tud okozni, ha egy hajléktalanszállón valaki megfertőződik.


A koronavírus miatt hajléktalanszálló helyett parkolóba kényszerültek a Las Vegas-i hajléktalanok 
Fotó: Steve Marcus / Reuters; Forrás: The Guardian

A krízishelyzet miatt egyre többen térnek hajléktalanszállókba, átmeneti szállókba.  A túlzsúfoltság elkerülése érdekében több olyan intézkedés született világszerte, amely a túlzsúfoltság csökkentését, megelőzését szolgálja. Budapesten például egyes beteg és idős rászorulókat ideiglenesen elkülönített lakásokba, kiürült kollégiumokba helyeznek el. Más nagyvárosok is hasonlóképpen cselekednek, például Londonba kiürült hotelekben és irodákban fogadják a hajléktalanokat. 

Románia egyes városaiban az önkormányzatok a rendőrség segítségével gyűjtik be az utcán tartózkodó hajléktalanokat. Sok esetben nem engedik, hogy elhagyják ezeket a szállókat, vagy ha mégis, akkor csak rövid időre. Ezeket a korlátozásokat a hajléktalanok azonban nem mindig nézik jó szemmel. Egy temesvári hajléktalanszálló szociális gondozója  a DoR független román hírportálnak elmondta, hogy nap mint nap abba a nehézségbe ütköznek, hogy a hajléktalanokat képtelenek visszatartani, ugyanis azok nem veszik komolyan a járványveszélyt és egyenesen hisztérikusan kezelik a szigorításokat. Ilyen helyzetben egyszerűen nem tudnak mit kezdeni azokkal, akik mindenképpen menni akarnak. 

Ezelőtt néhány hónapja, amikor még elképzelni sem tudtam volna, hogy a világ ennyire leállhat egyik pillanatról a másikra, épp a Kálvin téren ücsörögtem - amúgy sem meglepő Budapesten -, de ezen a délutánon úgy éreztem mintha minden környékbeli hajléktalan megtalált volna. Valószínűleg nem én vagyok az egyedüli, aki kellemetlenül érzi magát egy ilyen találkozáskor, de a sokadik alkalom után nagy eséllyel már rutinosan osztogatjuk az aprót, vagy épp mesterien álcázzuk a vakságunk. Ez alkalommal amúgy is unatkoztam, így igazából nem bántam, hogy odajöttek hozzám. Az egyik srác rímekbe foglalva ígérte meg, hogy nem fogja alkoholra költeni a csekély adományom, de aztán ugyanezt másoknak is előadta, így nem én voltam az egyedüli különleges hölgyemény, akinek efféle ígéreteket tett. A harmadik alakkal beszélgetést is kezdeményeztem, bár nem sokáig tartott, de nagyon kedves és mosolygós volt. A bácsika elmondta, hogy nem szívesen alszik hajléktalanszállón, mert ott mindig meglopják az embert. Persze ekkor már nagyon fagyos volt a pesti est. Efféle rossz tapasztalatokról korábban mások is beszámoltak különböző interjúkban, így nem csoda, ha esetleg ezeket a hajléktalanokat nehéz visszatartani, és egy sűrűn lakott helyre bezárni a járvány idejére. 

A nagyvárosi hajléktalanszállók, átmeneti szállók ebben a helyzetben mégis túlzsúfoltak, kivételesen nem csak a hideg miatt. Ennek az oka azonban nem csak a kijárási tilalom, hanem a munkanélküliség is. A jelenlegi krízisállapot miatt nagyon sokan vesztik el a munkahelyüket és ezzel együtt az egyetlen megélhetési forrásukat is. Egy ilyen kilátástalan helyzetben képtelenek lesznek tovább fizetni a lakbért, vagy ha munkásszállón laktak, akkor onnan is menniük kell. Ebben a helyzetben nem marad más lehetőség, mint a különböző szociális szállások igénybevétele, ahol a létszám napról napra növekedik és vele együtt a járványkitettség is. 

Kevés megoldási lehetőség marad, de ha minél több épületet ajánlanak fel az elszállásolásukra, és ha beszerzik a szükséges felszereléseket - amihez nagyobb anyagi erőforrásra is szükség lenne - akkor rövid időre valamennyire enyhíthető lenne a probléma. Számolni kell azonban hosszútávon azzal is, hogy sajnos egyre többen fognak utcára kerülni. 

Mi lesz a hajléktalanokkal és menekültekkel járvány idején? A Euronews összeállítása


Szerző:


Bocz Henrietta Nóra




Népszerű bejegyzések