Pandémia és a hirtelen jött divatcikkek

Jelenleg mindennapjainkat leginkább otthonainkban, szigorú szabályozások közt töltjük, időnként mikor rövid időre mégis elhagyjuk a falak szorítását, igyekszünk lépést tartani a vírusdivattal. 

Becsky Panna és Hegyi Kamilla írása


Mindannyiunkban - akár napirenden vagyunk a hírekkel, akár nem, akár félelem által vezérelve, akár csak elővigyázatosságból -, felbukkan a védőmechanizmus, mely leginkább saját, de a környezetünkben élők egészségét is védeni szolgál. Jelenleg a koronavírus (SARS–CoV–2) tombol világszerte, ezért is nyilvánította ezen vírust a WHO március végén pandémiának, vagyis világszintű járványnak. No de nem valami új keletű az a tény, hogy kisebb-nagyobb járványok alakítják át akár gyökeresen a mindennapjainkat. A történelem során számos példa volt rá, és ezentúl is lesz, főleg ha a klímát, környezetünket továbbra is ennyire becsüljük meg, mint az elmúlt időszakban tettük. A nagyobb pusztítást végző pandémiák közül kiemelendő a pestis, valamint a spanyolnátha.

A következőkben igyekszünk képes összefoglalóban szemléltetni hogyan próbálkoztak az emberek a történelem során védekezni a világjárványokkal szemben, és hogyan teszik mindezt most, a koronavírus idején.

A pestis idején az emberek egy fémből készült maszkszerűséget húztak az arcukra - mintha hosszú sascsőr lett volna -, aminek úgy volt kialakítva az orr része, hogy csakis az előttük levő, már megtisztított levegőt lélegezhessék be. Teljes testük bőr, vagy vastag anyagú ruhába volt burkolva és szigorúan kesztyűt viseltek. Egyik kezükben egy hosszú, szúrós pálca volt, mellyel távol tartották a többi embert maguktól, egyes forrásokban arra is láthatunk példát, hogy a másik kézben egy hosszú nyelű fémlapátot is tartottak, amiben égő parázs volt, melynek lényege az volt, hogy az előttük levő levegőt tisztította.








A 20. század elején, rögvest az I. világháborút követően, felütötte fejét a spanyolnáthának nevezett pandémia, mely sokkal több emberi áldozatot követelt mint a világháború. Ezen időszak védőruházatai már sokkal inkább hasonlítanak a mai védőöltözékekhez.




És persze gondoskodtak mindenki védelméről, nemcsak a család emberi tagjairól.😊


A jelenlegi koronavírus közepette találkozunk talán az eddigi legszínesebb skálájú védőruha kollekcióval, hiszen minden téren újabb, hatékonyabb, érdekesebb és kreatívabb öltözékek sorai láttak napvilágot. Lássuk csak miről is beszélünk. Elsőként az egészségügyben használtos performánsabb felszereléseket szemléltetjük.




Az emberek kreativitása határtalan, nézzük csak milyen védőruhákat hoztak létre, melyek már az új divatdiktátorok is lehetnének. Azért reménykedem, hogy nem éppen mindegyik válik divatossá!












És az állatokra most is gondolunk, nehogy szegények ki legyenek téve a veszélynek, mert fenn áll a gyanú, hogy őket is megfertőzheti ez a vírus. 






















Népszerű bejegyzések